Az átvonult hidegfront mögött északnyugati áramlás alakul ki felettünk, amellyel hűvös, többnyire száraz léghullámok érkeznek fölénk. Ma már egyre nagyobb területeken süthet ki a nap, csak kisebb körzetekben növekedhet meg újra a felhőzet. Kissé tovább hűl az idő, a legmagasabb hőmérsékletek többnyire 11-13 fok között alakulnak majd.

Péntekre nyugalomba jut felettünk a hűvös levegő, jelentősen mérséklődik a légmozgás, ennek hatására pedig erősen lehűl a levegő, többfelé valószínű gyenge fagy. A következő napokban már anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, a változást okozó frontok elkerülik térségünket. Csendes, párás, az ilyenkor szokásosnak megfelelő hőmérsékletű idő várható.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Csütörtök: változóan felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel. Csapadék nem lesz. Az északnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 11-13 fok között alakul. A késő esti órákra 4-6 fok közé hűl a levegő.

Péntek: a reggeli pára, illetve ködfoltok feloszlása után változóan felhős idő várható, hosszabb-rövidebb napos időszakokkal. A délnyugati szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete -1,+2 fok között alakul. A délutáni órákra 12-14 fokig melegszik a levegő.

Szombat: változóan felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel. Csapadék nem lesz. Az északnyugati szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 4-6 fok között alakul. A délutáni órákra 13-15 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepéig folytatódhat a csendes, többnyire csapadékmentes idő. Időközben kissé hidegebb léghullámok szivárognak fölénk, így a hét elejétől mérséklődik a nappali felmelegedés és erősödik az éjszakai lehűlés.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: felhő, változékony, ősz, fagy, csapadék, időjárás