Mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat, szerda napközben azonban már fokozatosan megszűnik a kiterjedt, tartós eső. A nappali hőmérsékletek csupán 10 fok körül alakulnak.

Csütörtökön távolodik a légörvény, kissé javul az idő, már csak néhol fordulhat elő futó zápor. Jelentős enyhülés azonban még nem várható,  a nappali hőmérsékletek 15 fok alatt alakulnak.

Péntektől megszűnik a hűvös levegő utánpótlása, hosszú idő után ismét délire fordul felettünk az áramlás. Fokozatos felmelegedés kezdődik, a hajnali órákban azonban még előfordulhat gyenge fagy.

A következő három nap időjárása Somogyban:

Szerda: többnyire borult idő várható, csak néhol szakadozhat fel a felhőzet. Eleinte még többfelé, majd napközben már szórványosan várható eső, zápor. Az északnyugati szél megerősödik. A nappali hőmérsékletek 10 fok körül alakulnak. Késő estére 6-8 fok közé hűl a levegő.

Csütörtök: változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. Néhol futó zápor is előfordulhat. Az északnyugati szél megélénkül. A hajnali órákra 0,+5 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 12-14 fok között alakulnak.

Péntek: változóan gomolyfelhős, napos idő várható. A délnyugati szél megélénkül. A hajnali órákra 0,+4 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 15-17 fok között alakulnak.

Távolabbi kilátások: a hétvégén és a jövő hét elején folytatódik a felmelegedés, a későbbiekben már kora nyárias időre számíthatunk. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: felmelegedés, zápor, április, hőmérséklet, csapadék, eső, szél, lehűlés, fagy, zivatar, időjárás