Az Országgyűlés május 10-én rendelte el a kötelező betelepítési kvótáról szóló, a kormány által kezdeményezett népszavazást, amelyet Áder János köztársasági elnök október 2-ára írt ki. A kérdés úgy szól: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?"

Az országos népszavazás akkor érvényes, ha az összes választópolgár több mint fele érvényesen szavazott, és eredményes, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott, vagyis nincs szavazategyenlőség. Az érvényes és eredményes népszavazáson hozott döntés az Országgyűlésre három évig kötelező.

Az októberi népszavazáson a külföldön tartózkodó választópolgárok Magyarország nagykövetségein és főkonzulátusain akkor szavazhatnak, ha szeptember 24-én 16 óráig jelentkeztek a külképviseleti névjegyzékbe. Ezt a vasárnap reggeli adatok szerint 11 233-an tették meg. A választópolgárok 105 külképviseleten adhatják le voksukat, az amerikai kontinensen a magyarországi szavazást megelőző napon, október 1-jén, szombaton lesz a voksolás.

Az a választópolgár, aki a szavazás napján nem tartózkodik lakóhelyén, de Magyarország egy másik településén, vagy ugyanazon a településen, de a lakcímétől eltérő szavazókörben élni kíván a választójogával, átjelentkezéssel szavazhat. Az átjelentkezést szeptember 30-án 16 óráig lehet kérni a lakóhely szerinti település jegyzőjétől személyesen, levélben vagy a valasztas.hu honlapon keresztül. Eddig 37 010-en jelezték, hogy nem a lakóhelyükön kívánnak szavazni.

Október 2-a újdonsága, hogy ez az első országos népszavazás, amelyen a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező magyar állampolgárok is voksolhatnak. Azok, akik élni szeretnének szavazati jogukkal, akkor szavazhatnak, ha szeptember 17-éig felvetették magukat a levélben szavazók névjegyzékébe, ezt 274 727-en tették meg.

A levélszavazatokat vissza lehet juttatni postán a Nemzeti Választási Irodához október 1-jén éjfélig, de azokat le lehet adni munkanapokon a kijelölt 12 külképviseleten, valamint a szavazás napján a szavazás időszakában a külképviseleteken és az országgyűlési egyéni választókerületek székhelyein.

A népszavazás eredményét a külképviseleteken, illetve levélben leadott szavazatok hazaszállítása és megszámlálása után állapítják meg.

Címkék: kötelező betelepítési kvóta, október 2., népszavazás, politika