Az FGSZ Földgázszállító Zrt. éves karbantartást végez 2016. augusztus 29-én 6 órától 2016. augusztus 31-én 8 óráig, melynek kapcsán a lehetséges gázszünetről újság-, illetve képújság hirdetések útján kapnak/kaptak tájékoztatást a környező településeken élők. A polgármesteri hivatalokat, a nagy fogyasztókat előzetesen, levélben értesítették a várható munkálatokról, a kisebb, technológiai fogyasztókat (pl. pékségek) az E.ON szakemberei személyesen keresték fel és adtak információt.

A munkálatok előkészítését végző szakemberek számos körülményt, szempontot figyelembe véve választották ki a munkálatok időpontját. Többek között az iskolai szünet, a tömegközlekedés terheltsége, a várható hőmérséklet és az ezekkel összefüggő szezonális földgáz felhasználás szerepeltek a szempontok között. A szakemberek célja az volt, hogy a lehető legkisebb terhelés mellett végezzék el a szükséges munkálatokat a gázvezeték hálózaton.

A munkálatok ezen települések földgázellátásában okozhatnak szolgáltatásszünetet: Alsóbogát, Bárdudvarnok, Baté, Bőszénfa, Buzsák, Büssü, Cserénfa, Csoma, Edde, Fonó, Gadács, Gölle, Igal, Kadarkút, Kaposhomok, Kaposszerdahely, Kaposújlak, Kaposvár, Kazsok, Kisgyalán, Lengyeltóti, Magyaregres, Mernye, Mosdós, Nagyberki, Orci, Osztopán, Öreglak, Patalom, Ráksi, Sántos, Simonfa, Somodor, Somogyaszaló, Somogygeszti, Somogyjád, Somogyszil, Somogyvámos, Somogyvár, Szabadi, Szenna, Szentbalázs, Szentgáloskér, Taszár, Táska, Várda, Zimány, Zselickislak, Zselicszentpál.

Az FGSZ a karbantartási munkálatok keretében egy új betáplálási pontot létesít a meglévő gázvezeték hálózaton, ez a biztonságos és zavartalan földgázellátás érdekében fontos fejlesztés. A munkavégzéshez kapcsolódóan 29-én reggel 6 órától legkésőbb 15 óráig Lengyeltóti és Kaposvár közelében ún. fáklyázást végeznek majd a szakemberek. A műveletet szakemberek felügyelik, a lakosságot nem veszélyezteti, azonban erős hang- és fényhatással jár.

A karbantartási munkálatok ideje alatt a gázvezeték hálózatba földgáz utánpótlás nem érkezik, a hálózatban már bent lévő földgáz azonban felhasználható a karbantartás időtartama alatt is.

A gázipari szakemberek azon dolgoznak, hogy az előre meghirdetett gázszünet a lehető legrövidebb ideig tartson. Számításaik szerint akár az is előfordulhat, hogy a lakosság számára egyáltalán nem, vagy csak néhány órára lesz érzékelhető a karbantartás.

Annak érdekében, hogy a lakossági ügyfelek ellátását a munkálatok ideje alatt is a lehető legteljesebben biztosítsák, az E.ON arra kérte nagy energiaigényű ügyfeleit, hogy termelő tevékenységüket szüneteltessék erre a napra. Nagyfogyasztó ügyfeleink rendkívül együttműködőek voltak, tevékenységeik átszervezésével jelentős mértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy a terület földgázfelhasználása nagy mértékben csökkenjen és a rendszerbe már betáplált földgázmennyiség csaknem kizárólag a lakossági felhasználásra legyen fordítható.

Kaposvár helyi járatos autóbusz közlekedésének zavartalansága érdekében a szakemberek a gázüzemű buszok töltését, a közlekedés szervezését úgy optimalizálták, hogy a közlekedésben a karbantartási munkálatokkal járó gázszünet ne okozzon fennakadást, így a buszközlekedés a szokott módon zajlik majd a városban ezekben a napokban is. Szintén a munkálatok előkészítése kapcsán kellett gondolni a szakembereknek arra is, hogy pl. a kórház számára biztosított legyen a földgáz és ezzel a meleg víz ellátás – erre a szakemberek felkészültek, a kórház ellátása a munkálatok ideje alatt is biztosított lesz.

Kaposváron a Magyar Cukor Zrt. biogáz üzeme a munkálatok alatt is teljes kapacitással működik, a megtermelt biogáz elsősorban a kórház és a lakosság gázellátásának biztosítását segíti majd.

Az E.ON szerelői megerősített ügyeletet tartanak, hogy zökkenőmentes legyen a karbantartást követő visszaállás a normál működésre. Kapcsolatot tartanak a karbantartást végző FGSZ szakembereivel, igény esetén segítséget nyújtanak a lakosság számára is, pl. ha a karbantartás követően a nyomásszabályozó bekapcsolása gondot okozna.

Lakossági ügyfelei türelmét, nagyfogyasztó partnerei együttműködését, segítőkészségét nagyon köszöni az E.ON.

Címkék: E.on, gázszünet, szolgáltatás, olvasóink kérdezték