Az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára az egyhetes programot záró sajtótájékoztatón azt mondta, a programra regisztrálók száma azt jelenti, hogy Magyarországon minden 10. ember a szabad idejét szemétszedésre áldozza. Ez pedig "óriási erőt képvisel".

Raisz Anikó kiemelte, az illegális hulladék rossz a gazdaságnak és rossz a környezetnek is. Előbbi kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy az a hulladék, amit nem a normális hulladékgazdálkodás keretei között gyűjtenek vissza, az már vagy nem tud, vagy csak óriási költségek árán tud viszaforogni a körforgásba. Utóbbinál pedig jelezte, az illegális hulladék a vízbe, a talajba, a levegőbe kerülve nem csak az élővilág számára, hanem az emberek egészségére is káros lehet.

"Ne csak csináljuk meg a rendet, hanem tartsuk is meg!" - mondta az államtitkár, hozzátéve, az itt jelenlévők példamutatásukkal járulnak hozzá ahhoz, hogy "ne csak akciószerűen vigyázzunk a környezetünk tisztaságára, hanem állandóan".

Raisz Anikó megköszönte a programban résztvevő önkéntesek munkáját, akik együtt tesznek a tisztább, élhetőbb Magyarországért.

fotó: MTI/Katona Tibor
fotó: MTI/Katona Tibor

Címkék: teszedd, illegális, környezet, önkéntes, szemét, hulladék, kis szines