A siófoki vízirendőrök 2016. július 26-én 16 óra 15 perckor - I. fokú viharjelzésben - a Balatonszéplak előtti vízterületen, a parttól mintegy 500 méterre észlelték, hogy két úszó segítséget kért.

A helyszínre siettek, ahol a két nő a rendőröknek elmondta, hogy a megerősödött szél miatti hullámzástól már nem tudtak volna önerejükből visszajutni a partra. A 20 és a 24 éves budapesti lakosokat kimentették a vízből, majd őket a szolgálati kisgéphajóval a partra vitték.

A balatonfüredi vízirendőröktől pedig a parttól 200 méterre úszó férfi kért segítséget, aki elmondta, hogy későn vette észre a II. fokú viharjelzést, teljesen kimerült és már nem tudott visszaúszni a partra. A 36 éves budapesti férfit kimentették a vízből és épségben a partra vitték.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság a következőkre hívja fel a figyelmet:

Aki nem tud úszni, az ne menjen be a természetes vizekbe, esetleg csak a parti sávban hűsítse magát!

Gyengén úszók csak a sekély vízben fürödjenek!

Soha ne távolodjanak el messze a parttól olyan eszközökkel, amelyek a használatával még csak most ismerkednek!

Kerüljék a vízibiciklikről, egyéb fürdő eszközökről történő hirtelen vízbeugrást, hiszen nem biztos, hogy tisztában vagyunk a vízmélységgel, valamint a vízhőmérséklet is hirtelen sokkhatással van a szervezetre!

Amennyiben nem biztosak saját úszni tudásukban és vízijárművekkel vízre mennek, mindenképpen használjanak mentőmellényt!

Lehetőleg kerüljék az extrém melegben a hőcsúcsokban (11 és 16 óra között) való nyílt vízen tartózkodást!

Lehetőleg ne fogyasszanak alkoholt azért, hogy fizikailag képesek legyenek egy-egy vészhelyzet kezelésére!

Távol a parttól kerüljék az egyedül való úszást, fürdőeszköz használatot!

 

Címkék: úszó, ment, vihar, Balaton, rendőr, kék hírek