A hét közepére megszűnik a hűvös, nedves levegő utánpótlása, egyre inkább anticiklonális hatások alakítják hazánk időjárását. A felhőoszlató, leszálló légmozgásoknak köszönhetően túlnyomóan napos, száraz idő köszönt be. Fokozatos felmelegedés kezdődik, de a nappali hőmérsékletek egyelőre az ilyenkor szokásosnak megfelelően alakulnak majd.

A hét második felétől az anticiklon fölé egyre melegebb léghullámok érkeznek, így fokozatos felmelegedés kezdődik, hosszabb szünet után ismét visszatér a kánikula. A hétvégén már igazi strandidőre, 31-33 fok közötti maximum hőmérsékletekre számíthatunk. Mivel a fölénk érkező levegő továbbra is száraz lesz, ezért felhők nem zavarják majd a napsütés, így igen erős UV sugárzásra számíthatunk.

A jelenlegi számítások szerint, a hőség egészen augusztus 31-ig kitarthat majd.

null

1.Ábra: a hét közepétől egy anticiklon erősödik meg a Kárpát-medence fölött. A változást okozó frontok messze elkerülik majd térségünket, így egyre naposabbra, szárazabbra fordul az idő. A későbbiekben az anticiklon fölé már egyre melegebb léghullámok érkeznek, beköszönt a kánikula.

null

2. Ábra: várható maximum hőmérsékletek augusztus 27-én. Szombaton már 31-33 fok közé emelkedik a hőmérséklet, sőt a rá következő napokban további felmelegedés valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: augusztus, szabadság, nyár, kánikula, időjárás, sport