Egyelőre nem várható lényeges változás időjárásunkban, folytatódik a fülledt, meleg idő. A Kárpát-medencét kitöltő meleg, labilis levegő kedvező feltételeket teremt a gomolyfelhők, illetve zivatarok képződésének. A több-kevesebb napsütés mellett gyakran lesz erősen felhős az ég és többfelé, több alkalommal számíthatunk újabb záporok, zivatarok kialakulására. Egy-egy heves zivatargócban felhőszakadás és jégeső is előfordulhat majd. Mivel a magasban igen gyenge az áramlás, ezért a zivatarcellák is lassabban helyeződnek át, ennek következtében pedig tartósabb felhőszakadások, esetleg kisebb áradások is előfordulhatnak majd.

Az éjszakák igen enyhék lesznek, napközben pedig többnyire 28-30 fok közé melegszik a levegő, ennél hűvösebb csak a tartósan csapadékos tájakon lehet.

Péntektől stabilabb levegőfajta érkezik fölénk, megindul a légkör kiszáradása, már csak kevés helyen alakulhat ki zápor, vagy zivatar. A több napsütés hatására erősödik a nappali felmelegedés, visszatér a kánikula.

Megjegyzés: a várható zivatarok helyi keletkezésűek lesznek, így ezek pontosabb előrejelzése csak az esemény előtti 1-2 órában lehetséges. A napos, valamint az erősen gomolyfelhős, zivataros tájak térben és időben is váltakozhatnak majd egymással. A lehulló csapadék mennyisége szeszélyes területi eloszlást mutat majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szerda: a változóan, időnként erősen gomolyfelhős ég mellett, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Többfelé valószínű zápor, zivatar. Helyenként felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. Az északi szél megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A délutáni órák hőmérséklete 28-30 fok között alakul. Késő estére 23-25 fokig hűl a levegő.

Csütörtök: gyakran lesz erősen felhős az ég, emellett azonban több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Többfelé várható újabb zápor, zivatar. Néhol felhőszakadás, jégeső is előfordulhat majd. Az északi szél megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A hajnali órák hőmérséklete 18-20 fok között alakul. A délutáni órákra 27-29 fok közé melegszik a levegő.

Péntek: többnyire napos idő várható, legfeljebb átmenetileg növekedhet meg a gomolyfelhőzet. A délkeletire forduló szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 16-18 fok között alakul. A délutáni órákra 29-31 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a hétvégén országos kánikula várható. Többnyire a napsütésé lesz a főszerep, de vasárnap délutántól már ismét növekszik a zápor, zivatarhajlam. A jövőhét elején egy hidegfront alakítja időjárásunkat, többfelé várható újabb zápor, zivatar és várhatóan felfrissül a levegő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: pára, strand, csapadék, fülledt, kánikula, hőség, nyár, időjárás