Évek óta zöld úton jár Kaposvár. A számtalan klímavédelmi és energiahatékonysági intézkedés a közösségi közlekedést is érinti. Ezekben a napokban épp egy elektromos autóbuszt tesztel a város. Ez az úgynevezett midi változat 16 ülőhellyel rendelkezik és 35 főt tud szállítani. Egy töltéssel  200 kilométert tesz meg. Jó szolgálatot tehet kirándulásoknál, turisztikai látványosságok környékén vagy menetrend szerint a szűkebb utcákban - tudtuk meg a Ganz Transelektro Közlekedési Berendezéseket Gyártó Kft. ügyvezetőjétől, Pencz Rudolftól.

A legkorszerűbb technológiával készült jármű számos extrával is rendelkezik, hogy minél biztonságosabb és kényelmesebb legyen az utasok számára - tette hozzá a gyártó cég járműfejlesztési irodavezetője, Nemes Péter: "természetesen az autóbusz légkondícionált és a ma már nélkülözhetetlen kényelmi funkciók sem hiányoznak, például az USB aljzatok. Egy kihajtható rámpa teszi akadálymentessé a járművet, ahol a mozgásukban korlátozott utastársak biztonságos utazásához szükséges rögzítések is megtalálhatóak".

A somogyi vármegyeszékhely még az idei évben 10 db szóló, 3 db csuklós, 2 db midi és 2 db mini autóbusz beszerzését tervezi - mondta el Szita Károly polgármester akkor, amikor a város közlekedési tarifarendszerének legújabb kedvezményeit is bejelentette.

A Cseri úti busztelephely napelemparkja mellett most újabbakat is épít a város, hogy saját maga termelje meg az elektromos autóbuszok töltéséhez szükséges zöld energiát. Így ezek a járművek a zéró károsanyag-kibocsátás okán klímavédelmi, a megújuló energiák használata miatt pedig üzemeltetési szempontok szerint is jó választásnak ígérkeznek.

Címkék: klmívédelem, busz, elektromos, napelem, energia, zöld, közösség, közlekedés, Kaposvár, gazdaság