2023. szeptember 6-án Budapesten alakult meg a Vásárcsarnokok, Piacok Együttműködési Fóruma: a Vámház körúti Vásárcsarnokban megtartott alakuló ülésen 14 létesítményvezető jelenlétében írták alá az erről szóló együttműködési megállapodást. 

Az alapító tagok a szinergiák, az innováció kihasználásával új közös projektek indítását tűzték ki célul, mint országos szintű szakmai események közös, illetve egymásra épülő megrendezését, termékcentrikus, időszakhoz kötött országos események szervezését, piac-működtetési, technológiához kapcsolódó fejlesztések kidolgozását, koordinálását, a tudásmenedzsment alkalmazásával, szakmai konferenciák szervezésével és közös kommunikációs megoldások mentén. 

A Fórum első közös eseménye 2023. szeptember 22-én a nagyközönséget célozza: a Nyitott Piacok Napja – Piacok Éjszakája esemény elsősorban a vásárlóknak szól, de természetesen az agrárium és az élelmiszeripar szereplőinek is. 

Az Együttműködési Fórum minden tagja önállóan dönt arról, hogy nappali vagy éjszakai rendezvénnyel csatlakozik a kezdeményezéshez, hiszen minden résztvevő a helyi szokásokhoz, sajátosságokhoz igazodva állítja össze a programot és így a rendezvény időbeosztását is. A hangsúly azon van, hogy a helyi és az adott piachoz, vásárcsarnokhoz tartozó agglomeráció, térség, tájegység jellemzői, terményei, termékei és szolgáltatási jelenjenek meg az eseményen. 

Címkék: térség, élelmiszer, termelő, csarnok, agrár, vásár, mezőgazdaság, piac, egészség