A létrák szinte minden háztartásban megtalálhatók, de sokszor munkaeszközként is használják. Egy létrával könnyen szenvedhetünk balesetet, hiszen magasban dolgozunk vele, így onnan leesve a csonttöréseken, zúzódásokon túlmenően akár komoly gerinc vagy koponyasérülést is szenvedhetünk.

Az esést előidézheti például az, ha a létra szilárdsága nem megfelelő, és alattunk megroskad, esetleg eltörik. A fentiek miatt különösen fontos, hogy a létrák biztonsággal kibírják a várható használat alatt bekövetkező igénybevételt.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratóriuma különböző létrákat vizsgált a vonatkozó szabványok figyelembevételével. A hatóság a vizsgált 10 termékből 4 esetben (40%) állapított meg nem megfelelőséget.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratóriuma különböző létrákat vizsgált. Beltéri, háztartásokban, irodákban, iskolákban használatos, maximum öt létrafokkal és fellépővel ellátott, kéttagú, egyoldalas, alumínium vagy acél létrák ellenőrzésére került sor.

 

A laboratórium a vizsgált 10 termékből 4 nem felelt meg. Három létra esetében a létraszár vége az előírt terhelés hatására elhajlott és berogyott.

Ezen létrák szárai használat közben elhajolhatnak, amitől a létra felborul.

Egy létra létrafoka hajlott meg az előírt terhelés hatására. Ez a létra szintén balesetveszélyes, hiszen használat közben a létrafok hirtelen összeesése leesést eredményez.

A veszélyes termékek forgalomból történő kivonásáról és visszahívásáról – a megállapított súlyos kockázat miatt – a területileg illetékes kormányhivatalok intézkednek.

 

Címkék: létra, ellenőrzés, fogyasztóvédelem, gazdaság