Szita Károly polgármester egyetértve a beruházó szándékával kezdeményezte a Homatech Recycling Zrt. vezérigazgatójánál, hogy közös megegyezéssel bontsák fel a gumihulladék-feldolgozónak szánt terület értékesítéséről szóló szerződést.

Az üzem megvalósításának ötlete megosztotta városunk lakóit, és egy erős közösség számára, mint amilyen a miénk, ez nem jó, ezt a megosztottságot én is meg akartam szüntetni – írta Szita Károly indoklásában.

István Gábor, a Homatech vezérigazgatója a közös megegyezésen alapuló szerződésbontást a mai napon aláírta, így kijelenthető, hogy a tervezett gumihulladék-feldolgozó nem épül meg Kaposváron. A döntés a lakossági tiltakozások hatására született meg, a beruházás kapcsán környezetvédelmi aggályok egyik félben sem merültek fel.

A Homatech által megvalósítani kívánt környezetvédelmi beruházás olyan új pályát nyitott volna Kaposvár gazdasági fejlődésében, amely a huszonegyedik század leginnovatívabb iparágát, a környezetipart honosította volna meg a megyeszékhelyen – fogalmazott a polgármester. Hozzátette: ennek eredményeként – hosszú távon – Európa egyik leginkább környezetbarát, a hulladéktól teljes egészében mentesített városává válhatott volna Kaposvár, a beruházás minden környezeti és anyagi hasznával együtt.

Sajtóközlemény a kaposvári helyi népszavazási kezdeményezésről

A Kaposvári Helyi Választási Bizottság ma, 2016. július 25-én 2/2016 HVB számú határozatában érvényesnek mondta ki azt az aláírásgyűjtést, amelyet a Homatech Recycling Zrt. gumihulladék-feldolgozó ellen kezdeményeztünk. A határozat szerint a benyújtott 2047 db. aláírásgyűjtő ív 78,75%-át dolgozta fel a Választási Iroda, s ennek alapján 13.345 érvényes és 1.280 db. érvénytelen aláírást rögzítettek, ami 10% alatti hibaszázalékot jelent, ez megfelel az ilyenkor szokásos arányoknak.

A kaposvári ellenzéki pártok és a széles körű civil összefogás mozgalma minden várakozást felülmúló eredménnyel zárult: összesen 18886, vagyis közel tizenkilencezer aláírást sikerült összegyűjteni, amelyből több ezerre már nem is volt szükség ahhoz, hogy érvényes legyen a kezdeményezés. Ez nyilvánvalóan csak a közreműködők, szervezők, aktivisták és támogatók Kaposváron példátlanul széles körű összefogásával sikerülhetett, amelyért elismerésünket és köszönetünket fejezzük ki minden szereplőnek, aki munkájával hozzájárult az eredményhez.

A Kaposváron soha nem látott mértékű összefogás már meghozta a megoldást: Kaposvár Megyei Jogú Város Közgyűlése július 22-i ülésén felbontotta a Homatech Zrt.-vel kötött szerződését, így a népszavazás kiírására feltehetően nem lesz szükség. A gumifeldolgozó ellen szerveződött közös ellenzéki-civil összefogás megelégedéssel veszi tudomásul a közgyűlés lépését, és fontos állomásnak tekinti a történteket a kaposvári helyi demokrácia fejlődésében, azzal, hogy ebből minden érintettnek le kell vonnia a tanulságokat.

Kaposvár, 2016. július 25.

Pintér Attila, a helyi népszavazás kezdeményezője

Címkék: homatech, feldolgozó, gumi, gazdaság